Unit 2 Poems 李仕才 一、阅读理解 “BANG!” the door caused a reverberation (回声). It was just standing there, with father standing on one side, and me on the other side. We were both in great anger. “Never set foot in this house again!” stormed father. With tears welling up in my eyes, I rushed out of the flat and ran along the street. The street lights were shining, causing rather sad feelings. I wandered aimlessly. A young father who held a child in his arms walked past me. I felt as if I saw my childhood from another space: happy and carefree. But now … I don’t know whether it is because I have grown up or because dad is getting old. We differ in our ways of thinking. We are just like two people coming from two different worlds. It feels like there is an iron door between us that can never be opened. I wandered the streets, without a destination in mind. My heart was frozen on this hot summer night. As I walked on, there were fewer and fewer people on the streets, until I had only the street lights to keep me company. When I finally reached the high-rise apartment block in which I lived, I saw that the light was still on. I thought to myself: “Is father waiting for me, or is he still angry with me?” In fact, it was nothing. Perhaps, dad was throwing away some of his old stamps. Perhaps he thought they were useless. I never had the courage to tell him that I liked collecting stamps. All the lights were off except father’s. Dad was always like this. Maybe he didn’t know how to express himself. After shouting at me, he never showed any pity or any moments of regret. This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature. The light was still on. “Am I wrong?” I whispered, maybe… With the key in my hand, I was as nervous as I had ever been. At last, I decided to open the door. As soon as I opened the door, tears ran down my cheeks. I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us did not exist at all. Love----it’s second to none. 1.Which is the correct order of the following events according to the passage? a. I opened the door and entered the house. b. I ran out into the street angrily. c. I reached the place where I lived and saw my house still brightly lit. d. I recalled my happy childhood. e. I began to walk about in the street without any aim. A. e, b, d, c, aB. b, e, d, c, a C. b, e, c, d, aD. e, b, c, a, d 2.According to the author, why did his father often shout at him? A. Perhaps the father was getting older and older. B. Perhaps the son had already grown up. C. Perhaps they never agreed with each other. D. Perhaps the father had been used to doing that. 3.What did the author mean by the underlined sentence “My heart was frozen on this hot summer night”? A. He felt lonely because there were so few people on the street. B. He felt uncomfortable because it was a very hot night. C. He didn’t know where to go at all. D. He had a bad cold on such a hot day. 4.What was the author’s attitude towards his father at the end of the story? A. He loved his father.B. He was worried about his father. C. He was afraid of his father.D. He was dissatisfied with his father. 【文章大意】因思维不同和观点迥异，父子俩仿佛是来自两个不同世界的人，两个人心里隔着一道铁门。最终，作者被父亲逐出了家门。作者负气跑到街上，游荡到半夜，无处可去。直到半夜，作者注意到自己家里的灯还亮，回家开门后，发现父亲还在等着自己……作者禁不住热泪盈眶，终于理解了“父爱如山”的道理。 2.D 【解析】推理判断题。根据倒数第二、三段中的“Dad was always like this. Maybe he didn’t know how to express himself. After shouting at me, he never showed any pity or any moments of regret.”和“This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.”可知，作者的父亲一向如此，可能是由于不知道如何表达自己，对作者吼叫后，他从来显示出同情或后悔，他做过领导很长时间，指使别人做事情是他的第二天性。这都说明作者的父亲可能习惯了对作者吼叫?！癙erhaps the father had been used to doing that.”符合语境。选择D项。 4.A 【解析】观点态度题。根据最后一段中的“As soon as I opened the door, tears ran down my cheeks. I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us did not exist at all. Love----it’s second to none.”可知，作者一开门，眼泪就流下来了。他突然意识到原来想象中的那扇铁门根本就不存在，爱才是第一位的。这说明作者理解了父亲的爱，他也爱他的父亲?！癏e loved his father.”符合语境。选择A项。 二、教材与语法填空 根据教材课文内容，在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 Some poems tell a story or describe something in a way 1.___________ will give the reader a strong 2.___________ (impress). Others try to express certain emotions. Poets use different forms of poetry to express 3.___________ (they). For example, the language of nursery rhymes is concrete but 4.___________ (imagine), and they delight small children 5.___________ they have strong rhythm and a lot of repetition. And list poems have a flexible line length and give a rhythm to the poem. Another simple form of poem is the cinquain, which 6.___________ (be) made up of five lines and can convey strong 7.___________ (feel) in just a few words. Haiku is a Japanese form of poetry that is made up of 17 syllables. And of course there are Tang poems from China which you may enjoy 8.___________ particular. With so many different forms of poetry 9.___________ (choose) from, students may 10.___________ (eventual) want to write poems of their own. 答案：1.that/which 2.impression 3.themselves 4．imaginative 5.because 6.is 7.feelings 8.in 9.to choose 10.eventually 三、完形填空 One day，while we were visiting my parents on a farm in late summer，Dad mentioned he d always wanted a Crimson King Maple Tree for the yard.Mom agreed that the trees were __1__. Like many other parents，mine were hard to __2__ for，so I figured this was a great opportunity to get them something they d __3__.I also thought two would be even better.I checked the __4__ at work and decided it was a bit more than I could __5__—but all of my siblings(兄弟姊妹)agreed to give some money to buy the trees. In northern Ohio，you don t plant maple trees at Christmas，so we decided to __6__ Mom and Dad with a special Christmas in October before the ground __7__.We asked my aunt if she d help us with the “__8__”，and she called my parents __9__ to say she was coming for a Sunday visit.Then my sisters and sisters-in-law went into __10__，planning a big holiday turkey dinner. On the __11__ Sunday，we all met at my house and __12__ the trees into a truck.I __13__ as Santa Claus.When we arrived at my parents house，Dad was __14__ something was wrong first.He and Mom were amazed when we told them __15__ we were there. When Christmas __16__，of course，we couldn t go to our parents house empty-handed，so Mom and Dad got __17__ presents that year.Almost half a century later，I __18__ drive by the old farm and smile when I see those big，handsome __19__ and remember giving a special __20__ to special people at Christmas in October. 1．A.distinctive B．fragrant C．expensive D．pretty 2．A.shop B．represent C．answer D．care 3．A.deserve B．appreciate C．advertise D．imagine 4．A.result B．number C．price D．express 5．A.afford B．expect C．fancy D．handle 6．A.frighten B．assist C．surprise D．reward 7．A.warmed B．froze C．softened D．darkened 8．A.trick B．purchase C．choice D．decoration 9．A.in advance B．in time C．by accident D．on purpose 10．A.service B．action C．effect D．production 11．A.regular B．separate C．given D．chosen 12．A.sorted B．loaded C．transported D．transplanted 13．A.dressed up B．passed off C．looked on D．started out 14．A.delighted B．annoyed C．disappointed D．convinced 15．A.when B．how C．why D．whether 16．A.came around B．dropped out C．turned up D．drew in 17．A.generous B．additional C．double D．special 18．A.even B．just C．once D．still 19．A.farms B．trees C．trucks D．yards 20．A.congratulation B．gift C．donation D．greeting 【解题导语】本文为记叙文，涉及家庭关系话题。作者讲述了自己和亲人们一起用特别的方式给其父母带来惊喜的经历。 1．D 上文提及父亲想要在庭院种植一棵枫树，下文提及“those big, handsome”，故此处应是母亲也欣然同意，认为枫树很漂亮(pretty)。distinctive“与众不同的”；fragrant“芳香的”。 2．A 根据上文的“Like many other parents, mine were hard to”，下文的“so I figured this was a great opportunity to get them something”以及接下来介绍的作者兄弟姊妹几人为父母买礼物的内容可知，此处指作者觉得给父母买东西是很难的，故选shop“购物”。 3．B 根据上文的“Dad mentioned he d always wanted a Crimson King Maple Tree for the yard.”及下文介绍的为父母买礼物的内容可知，此处指作者认为这是一个给父母买他们欣赏的东西的好机会。deserve“值得，应得”；appreciate“感激，欣赏”；advertise“为……做广告”；imagine“想象”。 4．C 根据下文的“but all of my siblings(兄弟姊妹)agreed to give some money to buy the trees”可知，作者在上班时查看了一下枫树的价格(price)，认为它的价格比自己能支付得起(afford)的还要高一点。express“快递”。 5．A 参见上题解析。 6．C 从下文作者联合其姑姑来帮忙实施这个计划以及计划具体实施的内容可知，作者他们想给父母一个惊喜(surprise)。assist“帮助，协助”。 7．B 根据上下文语境及句中的“In northern Ohio, you don t plant maple trees at Christmas”“a special Christmas in October before the ground”可知，作者他们决定在土地上冻之前让父母度过一个特别的圣诞节。freeze“结冰”符合语境。soften“变软，软化”。 8．A 根据上下文语境可知，作者询问姑姑是否可以帮忙实施这个“骗局(trick)”。 9．A 根据上下文语境可知，作者的姑姑提前(in advance)给作者的父母打电话说她会在周日来拜访。in time“及时”；by accident“意外地”；on purpose“故意地”。 10．B 根据下文的“planning a big holiday turkey dinner”可知，随后，作者的姊妹和嫂子(或弟媳)行动起来。go into action“行动起来”符合语境。go into service“投入使用”；go into effect“生效”；go into production“投产”。 11．D 根据语境可知，作者和亲人们在选定的(chosen)那个周日聚到自己家里。regular“惯常的，有规律的”。 12．B 根据下文的“the trees into a truck”可知，作者他们把树装上(loaded)卡车。transport“运输，运送”；transplant“移植”。 13．A 根据下文的“as Santa Claus”可知，作者把自己装扮(dressed up)成圣诞老人。pass sb./sth.off as“把……冒充为……”；look on sb./sth.as“把……当做……”；start out as“以……开始，起初是……”。 14．D 根据上下文语境及句中的“something was wrong first”可知，作者的父亲一开始坚信哪里出了问题。convinced“确信，坚信”符合语境。 15．C 根据语境可知，当我们告诉他们我们为什么(why)会在那里的时候，父母感到很吃惊。 16．A 根据下文的内容可知，当又到圣诞节时，作者他们去探望父母。come around“再次出现，再度发生”；drop out“退出”；turn up“出现”；draw in“(白天变得)渐短”。 17．C 根据上文的“In northern Ohio, you don t plant maple trees at Christmas so we decided to.with a special Christmas in October”可知，作者他们在十月份的时候已经为父母送上了一份特别的圣诞节礼物，而在真正的圣诞节到来的时候，他们又不能空手去拜访自己的父母，故作者的父母那年是收到了双份的(double)圣诞节礼物。additional“额外的”。 18．D 根据上下文语境可知，时隔几乎半个世纪之后，当作者看到那些高大、漂亮的枫树(trees)时依然(still)会面带微笑地驶过那个农场。 19．B 参见上题解析。 20．B 作者看着那些枫树时，会想起自己多年前在特别的圣诞节送给父母特别的礼物(gift)。上文中的“presents that year”亦是关键提示。donation“捐赠物”；greeting“问候”。 四、教材与话题写作 (Ⅰ)用本单元所学知识完成下列句子。 1．诗歌是一种常见的文学形式。(poetry; form) ________________________________________________________ 答案：1.Poetry is a common form of literature. 2．它不仅能传达某些情感，而且能形象地把现实转换成文学。(convey; transform) ________________________________________________________ 答案：2．It can not only convey certain emotions, but also vividly transform reality into literature. 3．通过诗歌，我们可以和朋友们交流感情、卸下心中的包袱。(exchange; load) ________________________________________________________ 答案：3．Through poems, we can exchange our feelings with friends and take a load off our mind. 4．很多诗人说，只要我们热爱生活，灵感就不会枯竭。(run out of; inspiration) ________________________________________________________ 答案：4．A great many poets say only if we love life will we never run out of our inspirations. 5．为了提高我们的生活品质，在业余时间我们可以读一些自己喜欢的诗歌。(improve; spare time) ________________________________________________________ 答案：5．In order to improve the quality of life, we can read some poems that we like in the spare time. (Ⅱ)将以上句子连成短文，要求衔接连贯、过渡自然。 ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ 五、下面是李华的一篇作文，文中有五处错误，改正错误并背诵该文。 As we all know, poetry is common form of literature. It can not only convey certain emotions, but also vivid transform reality into literature. Through poems, we can exchange our feelings with friends and take a load off their mind. A great many of poets say only if we love life will we never run out of our inspirations. In order to improve the quality of life, we can read some poem that we like in the spare time. 答案： As we all know, poetry is common form of literature. It can not only convey certain emotions, but also transform reality into literature. Through poems, we can exchange our feelings with friends and take a load off mind. A great many poets say only if we love life will we never run out of our inspirations. In order to improve the quality of life, we can read some that we like in the spare time.